Mitä?! Onko kiipeilyseinillä sittenkin ratoja?

Kyllä. Nimittäin VOEMAratoja!

VOEMAradat nivoo yhteen 10-12 samantasoista boulderreittiä tehden niistä monipuolisen kokonaisuuden. Ratojen suunnittelussa on mietitty kokonaisuutta, niin että harjoituksesta tulee monipuolinen. Vähän jyrkkää kiipeilyä, jotta saadaan sopivasti rasitusta ylävartalon vetäville lihaksille. Lisäksi paljon keskivartaloon kohdistuvaa rasitusta sekä alavartalon liikkuvuutta edistäviä liikkeitä loivemmilla reiteillä.

VOEMAn vuosijäsen Jorkki testaamassa VOEMArataa.

VOEMAn vuosijäsen Jorkki testaamassa VOEMArataa.

Yhden radan kiertäminen voi kestää n. 10min – 30min riippuen palautumisien pituudesta. VOEMAratojen avulla saat tehtyä lyhyessä ajassa tehokkaan treenin, siirtyen reitiltä seuraavalle ratamerkintöjä seuraillen.

”Tätä voisi verrata hyvin kuntosaleilla tehtävään circuit -harjoitteluun” -luonnehtii VOEMAn vuosijäsen Tapani Korhola.

Ratoja voi kiivetä yhdellä kerralla oman jaksamisen mukaan. Monelle riittää ensimmäisillä kerroilla yksi, kokeeneempi voi kiertää vaikka kolme rataa samassa harjoituksessa. Tehoa pystyy säätelemään helposti reittien väleissä pidettävän lepoajan pituudella.

 

Tällainen harjoitus tekee hyvää kaiken tasoisille kiipeilijöille. Väsyneenä on keskityttävä tekniikkaan entistä paremmin, kun voimia ei ole enää jäljellä. Omaa tasoa reilusti helpommistakin radoista saa hyvää treeniä irti, kun yrittää kiivetä kaikki reitit mahdollisimman puhtaalla ja täydellisellä tekniikalla.

Vuosijäsen Mika huukkailee VOEMAradan alulla.

Vuosijäsen Mika huukkailee VOEMAradan alulla.

VOEMAradat on merkitty reitin lähtöotteiden taakse kiinnitetyillä, laminoiduilla korteilla, joista näet radan nimen, numeron sekä vaikeutta ilmaisevan symbolin. Lisäksi listaus radoista löytyy keskellä hallia sijaitsevalta ilmoitustaululta.

Circuit -boulderointi on vanha, hyväksi havaittu kiipeilyn harjoittelumetodi. Sen juuret juontavat boulderoinnin syntysijoille, Ranskan Fontainebleauhun. Siellä circuitteja on voinut kiivetä ulkokivillä jo kymmenien vuosien ajan. ”Fontsussa” circuitit on merkattu kiviin eri värein maalatuilla numeroilla.

Linkkejä aiheesta:
Fontainebleaun circuitit listalla: bleau.info/circuits

Nyt mie haastan kaikenlaiset kiipeilijät testaamaan VOEMAratoja ja kertomaan mielipiteensä!

Hyvvee reeniä!

– Sami / VOEMA

 

 

Lähtöotteen takana reittikortti sekä VOEMAradan infolappu.

Lähtöotteen takana reittikortti sekä VOEMAradan infolappu.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top