Karpolla on kasi aa – Suomikiipeilyn uutisia osa 1/2021

SUOMIKIIPEILYN UUTISIA OSA 1 / 2021

Suomalaisessa kiipeilyuutisoinnissa on muutamien viime vuosien ajan ollut kiipeilyuutisoinnin kokoinen aukko. Tilanne on ollut harmillinen meidän sekä kuuleman mukaan myös monen muunkin suomalaisen kiipeilijän mielestä.

Kun mikään taho ei ole ottanut asiaa hoitaakseen päätimme keksiä jotain tilanteen hyväksi ja päädyimmekin aloittamaan kiipeilyuutisoinnin täällä VOEMAn blogissa ja Youtubekanavalla. Koska molemmilla ”Karpoilla” on ihan riittävästi hommaa muutenkin, ajatus online -tyyppisestä uutisoinnista teilattiin heti alkuun ja totetustavaksi valikoitui  tasaisin väliajoin julkaistava videopläjäys ”tubeen” sekä tekstimuotoinen referointi tänne blogiin. Eli siis liikkeelle lähdettiin juurikin samalla konseptilla, jolla olemme pyörittäneet talven ajan ”Old Dog New Tricks” -juttusarjaa. 

Näin siis sai alkunsa ”Karpolla on kasi aa! – Suomikiipeilyn uutisia”. Nimi on lainattu suomikiipeilyn legenda Tomi Nytorpilta. Tomilla on ollut kyseinen nimiehdotus odottamassa sopivaa reittiä jo yli 2o vuoden ajan, mutta edelleenkään sopivaa reittiä ei ole löytynyt. Vuonna 2020 Tuomo Vainio avasi kuitenkin (tietämättä Tomin visiosta) saman nimisen reitin Raumalle. Nyt siis nimi ajautui myös kiipeilyuutisoinnin nimeksi, sillä mikä nyt voisikaan toimia parempana kiipeilyuutisten nimenä kuin tuo! 🙂 Jonnet voi selvitellä mistä on kyse 😉

”Karpojen” ajatuksena ei ole pelkästään uutisoida numeraalisesti kovia kiipeilysuoritteita, vaan välittää tietoa kaikista suomalaiseen kiipeilyskeneen liittyvistä jutuista, kuten uusista alueista, access- ja muista akuuteista asioista, kisakiipeilystä ja mistä tahansa jutuista, mitkä suomalaista kiipeilijää voisi kiinnostaa.

Jotta homma pyörii, toivoisimme siihen myös teidän kaikkien apua. Eli, jos sinulla on meille ajankohtaista kerrottavaa suomalaisesta kiipeilyskenestä, niin älä epäröi ottaa yhteyttä! 

Yhteyttä voit ottaa mm. seuraavilla tavoilla:

Instagram:
@voema
@bouldernaut
@boulderbeast

Sähköposti:
voemakuopionkiipeilykeskus(at)gmail.com

Tai sitten vaan nykäset hihasta, soittelet tai otat jotakin telepaattisia yhteyksiä…

Pietään lippu korkeella ja lähetään jatkamaan asian tiimoilta!

Terveisin,
Sami, Antti ja koko VOEMAn porukka!

Tämän päivän jaksossa pohdimme päivänpolttavaa access-teemaa, kevään tämänhetkisiä sendejä ja luotaamme katseemme tulevaan pohtien jo kesän tulevia lähetysjuhlia.

Ensin tärkeä muistutus access-asioista!

  • Muista ulkokiipeilyn etiketti! Katso täältä tärkeät pointit!
  • Tarkasta ajankohtaiset accesstiedot 27crags.com -palvelusta ja mikäli olet itse lisännyt paikkoja ”Cragsiin”, pidä huoli, että access infot ovat siellä ajantasalla.
  • Käytä maalaisjärkeä (vaikka olisitkin kaupunkilainen). Jos parkkipaikka on jo täynnä, tämän pitäisi olla jo selvä merkki siitä, että tällä sektorilla on jo riittävästi porukkaa.
  • Huomioi myös koronaan liittyvät asiat. Vaikka ollaan ulkona, edelleen suurempia kokoontumisia on vältettävä. Tämä herättää huonoja fiboja myös monissa maanomistajissa, mikäli kivillä on kymmenittäin ihmisiä.

Sitten kun nämä on tuoreessa muistissa, pidemmittä puheitta sendiosastoon!

Pohjoinen Suomi

Vaikka talvi oli tänä vuonna ihan oikea talvi, kävivät Oulun pojat (tällä kertaa junioriosasto) lapioimassa Luohuan kiven puhtaaksi jo maaliskuun alussa ja Simosen Tuukka sai kaivettua kiven ”autokulmaan” niin syvän kolon, että ensinousun sai ”Toyota-mies”, 8A+/B. Reitti lähtee Lehtolan Janin legendaarisen videon myötä vieläkin legendaariseksi nousseista ”Ladamiehen” undereista ja linkkaa siitä vanhaan ”Opel-mies” reittiin. Saman nuorukaisen toimesta toistonousun sai myös Janin ”Desperado”, 8B. Kiven pohjoispään slouppiskantti ”Fat Hippo”, 8A sai omat nousunsa Niko Mursun ja Matti Peltosen toimesta. Jos paikalliset näkevät Tuukkaa hiiviskelemässä kiven ympärillä, niin ohjatkaa häntä ystävällisesti esim. Osmon ”King of Stingin” suuntaan 😉

Tuukka Simonen ja kolmas nousu Affisklassikkoon ”Living The Dream” 8B+/8B. Kuva/videostill: Niko Mursu


Ahvenanmaa

Vaikka paikkakunta (ja jopa mantere) vaihtuu, niin vaikuttavimmista nousuista pääsiäisen tienoilla vastasi Ahvenanmaallakin samainen voimanpesä Tuukka. Nopean sisäänajon jälkeen Tuukka lähetti ehkä yhden saaren (ja myös koko Suomen hienoimmista bouldereista), eli ”Dodo assiksen” 8A+ puoleen tuntiin (tai tarkemmin ottaen 29minuuttiin). Melko lailla yhtä nopeasti taipui myös kolmas nousu ”Living the Dreamiin”, 8B Nallen ja Niccolo Cerian jalanjäljissä. ”Mongoolin”, 8A undereista itsensä ylös kiskoivat ainakin Mikkolan Aleksi ja Niko Mursu.

Erinomaisen mukava uutinen oli myös Tapanilan Erän superlahjakkaan Joonas Salmen palaaminen kiipeilyn pariin. Joonas joutui pitämään kiipeilytaukoa pari vuotta hankalien sormivaivojen vuoksi, mutta on nyttemmin kyennyt taas treenailemaan parin kuukauden ajan. Ahvenanmaan retkellä ensimmäinen päivä meni totutellessa, toisena päivänä taipui ”Game Over”, 7C ja ”Mongooli” oli hilkulla. Kolmas päivä sujuikin jo huomattavamman paljon paremmin. Päivän aikana kierros Fågelbergetiin ja luolille tuotti legendaarisen ”Danny -trickin”, eli seitsemän kertaa seitsemän. Tällä kertaa tähän Dannyyn kuului toki muun muassa 2x 7B+ flash, 7C ja 7C+. Dannyn jälkeen Joonas pakkasi jo tossut kassiin, mutta retken muut osallistujat saivat nuorukaisen kaivamaan ne esille vielä ”Paskapäivän”, 8A muuvien testaamista varten. Muuvit löytyivätkin saman tien ja perään tipahti myös lähetys tähän Nalle Hukkataival-klassikkoon.

Viime hetken uutisena perheenäitien lippua Kasvikenissa kannatteli korkealla Inka Gysin, joka lähetti ensimmäisen 7C:nsä ”Game Overin” muodossa. Inka pohtikin, että äitiyden myötä ei ole ennättänyt treenata niin paljoa, että paikat paukkuisivat rikki. Reitti vaati kolmisen päivää työstöä ja Collinin Sanjan erinomaisen betavideon (vaikkakin beta muuttui matkalla vielä hiukan Inkalle sopivammaksi).

Katso alta Inkan sendivideo ”Game Overiin”

Etelä-Suomi

Köysirintamalta ei vielä mitään uutta, paitsi Mikkolan Aleksin toppikahvoille päätynyt flässiyrkkä ”Buu Glubbeniin”, 8a. Toisella yrityksellä reitti olikin kruisailua. Tomin (Nytorp) onsight taitaa olla vielä toistaiseksi ainut ensimmäisen yrityksen suorite tähän jyrkkään kahvaralliin.

Jo viime vuotisina uutisina voi toki mainita edellisessä kappaleessa mainitun herra Nytorpin viime syksyinen Havukallion tyhjennysoperaation. ”Arthur Dent”in vasemmalle puolelle herra pulttasi ja ensinousi reitin ”42″, 8a+/b. Reitti alkaa Havukalliomaisesti tiukalla krimppailuosuudella, mutta hienoimmaksi muuviksi erottuu puolivälissä sijaitseva deadpoint, joka vedetään vasenkätisessä kantissa sijaitsevasta epäotepinchistä. Välissä olevan hyllyn jälkeen reitti jatkuu vielä hienolla halkeamakiipeilyosuudella kallion päälle saakka.  Kallion oikeasta laidasta Tomi kiipesi vapaasti myös vanhan teknolinjan ”Rautapiha”. Teknolinjana vaikeutta A2+ ja vapaasti noin 7C:n verran. Kiipeily on släbähtävää ja herkkää samoin kuin varmistuksetkin, jotka ovat osastoa ”pienehköt”. Kyseisen linjan on saattanut avata Siivosen Ode joskus 90-luvulla, mutta siitä ei ole varmutta? Vai onko? Tomilla on kalliolla vielä loppuunsaattelemattomia projekteja, joista toivottavasti lisää seuraavassa tarinatuokiossa…

Tuukka ja Sipoon klassikko ”Hypergravity” 8B (Kuva/videostill: Niko Mursu)

Ahvenanmaan reissun jälkeen Oulun Pyrintö pysähtyi kotimatkalla vielä  Etelä-Suomessa. Angelniemen boulderkalliolla Simosen Tuukka projektoi ”Listerien” 8A+ istumalähtöä kolmisen tuntia, ennen kuin joku kanssakiipeilijä ilmoitti sen olevan seisomalähtö. Se tipahtikin ns. melko livakasti ja istumalähtökin oli lopulta hilkulla. Istumalähtöä Tuukka pohti mahdollisena ”meleko solidina 8B:nä”… Matkalla kotiin retkue pysähtyi vielä Sipoossa ja muumioteippeihin käärityillä nakeilla Tuukka lähetti vielä ”Hypergravityn”, 8B.

EDIT 13.4. klo 19.14 (Listerien assis olikin jo nähnyt ensinousunsa viime keväänä kenenkä muunkaan kuin Andy Gullstenin toimesta).

Katso alta päivänpolttavat kiipeilyuutiset Suomesta!

Scroll to top