Karpolla on kasi aa – Suomikiipeilyn uutisia osa 5/2021

SUOMIKIIPEILYN UUTISIA OSA 5 / 2021

Kesä ja alkusyksy menivät Karpojen osalta kelien päivittelyyn, mutta syyskitkojen saavuttua on aika päivittää myös suomalaisia kiipeilyuutisia. Alta löydät muutaman highlightin ja loppuja voit käydä kuuntelemassa Karpojen turinaosiossa, vaikkapa kiven alla jotta maltat pitää sen tarvittavan tauon projektia työstäessä.

Boulderointi

Laatikaisen Anssia olemme hehkutelleet jo useamman kerran muun muassa kovasta duunista, jota herra on tehnyt ensinousujen ja access-kuvioiden hoitamisesta Ahvenanmaalla. Tällä kertaa hehkuttelun aiheena on herran pitkäaikaisen projektin kellistys. ”Ivan Drago, 7C+/8A” otti Anssilta parin vuoden aikana 76 sessiota ja noin 400 yritystä. Samalla toki syntyi Kaarinan kupeeseen ilmeisen hieno November Rain -bouldersektori, jossa on toistasataa reittiä hienolla lokaatiolla. Viha-rakkaus suhde reittiin syntyi syväksi ja Anssi pohtikin reitin toimineen hänen henkilökohtaisena treeniboardina, sekä fatcamppinä. Onnittelut!

Itseä jo aikuiseen ikään ennättäneenä urheilijana ilahduttaa aina se, että vuosien harrastamisen jälkeen voi kehittyä ja oppia uusia taitoja. Kiipeilyvalmennukseen kovasti panostanut Kirsi Kauko on muiden kiipeilijöiden valmentamisen ohella valmentanut myös itseään mainioin tuloksin. Viime talvena työn alle otettu dynaamisuus on tuonut tulosta ja kesällä kellistyivät esimerkiksi ”Old man and the Sea, 7B+” Lofooteilla ja ”Trumputin, 7B+” Sarkaselle, Etelä-Savossa. Varsinkin jälkimmäisessä Kirsin mittainen lihaskimppu saa dynota niinkuin ei olisi ennen dynonnut. Huhu kertoo, että perheen urosmerkkinen puoliskokin on ottanut vaimon vinkeistä vaarin ja tykitellyt kesällä 8 apareita kuin vanhasta muistista…

Kirsi lähettämässä ”The old man and the sea” reittiä Lofooteilla. Kuva: Marko Kauko

Update 6.9.2021:

Höpinöiden jälkeen Tamperelainen rumpalipoika Antti-Pekka Palmu oli lähettänyt suoraan Fontsusta tultuaan Virtavuon Antin klassikon ”Tapsan Lippa, 8A”. Koska reitti oli hänelle ensimmäinen kreidissään, Antti-Pekka kiipesi sen varmuudeksi kahteen kertaan. Videon löydät herran Instasta (nimim: @palmunantti)

Eteläisen Suomen reitintekijät ovat olleet topakkana myös ulkohommissa, sillä ainakin Antikaisen Olli sekä Kieman Sauli olivat käväisseet toistelemassa Andyn keväällä avaaman reitin ”Fabergé egg, 8A”. 

Köyseily

Uudelle vaikeusasteelle siirtyminen on aina speciaalia. Jos kyseisen haasteen on itselleen asettanut tietoisesti, on se ehkä kaksin verroin siistimpää. Bergmanin Wille (Instassa: @willmountainman) oli elämässään vuonna 2014 jonkinlaisessa umpikujassa. Lääkiksessä aloitetut opinnot eivät tuntuneet omilta ja vuonna 2016 hän päättikin muuttaa elämän suuntaa ja lopettaa opinnot. Latu oli auki ja ulospääsyaukoksi päätyi ajatus maailman ympäri pyöräilystä. Herra ennätti puolessatoista vuodessa pyöräillä lähemmäs 20 000km, kunnes auto ajoi 90km/h vauhdilla takaapäin hänen päälleen Meksikossa. Onneksi köljyrinta tuosta turmasta selvisi ja pyörätuolissa istuessa syntyi päätös kiivetä viiden vuoden sisällä 8a, maksoi mitä maksoi.

Keväällä tavoite oli lähellä Kalymnoksella Daniboyn kanssa painiessa (siis sen reitin), mutta viimeistely jäi vielä suorittamatta. Suomessa projektiksi löytyi Nummisuutari Nummesta. Betan etsimiseen kului 12 sessiota ja varsinaiseen lähetystyöhön seuraavat 14. Mutta 50 yrkkää sekä oikean jalan sheivaaminen kannattivat, sillä syyskuun alussa nuorukainen löysi itsensä kilauttamasta ketjuja. Isot peukut!

Wilhelm Nummisuutarin lähetyspuuhissa. Kuva: Olli-Pekka Rauhala (Instassa: @ursid.photo)

Toisille uudelle (tai uusille) vaikeusasteille siirtyminen käy jopa hämmentävän jouhevasti. Parisen vuotta sitten kiipeilyn aloittaneen Ruusu Pekkalan nousukäyrän malli vastaa lähes naapurimaamme covidtilastoja. Aloitusvuonna taipui eka 7a ja tämän kesän/ syksyn Saksa-Itävalta mäkiviikolla neitokainen kiipesi ensin ensimmäisen 7b+:nsa ”Fat Patrol” ja melki heti perään tanakan ”Team Motivationin, 7c+”, kumpaisetkin Frankenjurassa. Oma osansa menestysreseptissä on varmaankin lahjakkuudella, vähintään toinen osa on hankittu  kovalla duunilla ja kolmas (eikä varmasti vähäisin) löytyy elämänkumppani Samuel ”Pamu” Hammerista, joka on Ruusua ansiokkaasti valmentanut. Pamu on kouluttautunut kiipeilyn valmennushommiin ja hänen palveluitaan voi halutessaan tiedustella Kiipeilyareenan Salmisaaren toimipisteestä. Pamun hyvin tuntien voin luvata, että kyseinen herra tekee duuninsa varmasti antaumuksella ja bonariksi on vielä järjettömän mukava kaveri 🙂 Tässä tapauksessa myös tulokset puhuvat puolestaan. Nopealla laskutoimituksella voisi olettaa, että mikäli Ruusu pääsee treenaamaan talven ehjänä, voisi kaudelle 2022 odottaa 8b/+ tikkiä… 😉

Ruusu nauttimassa Frankenjuran kalkkikivestä. Kuva Samuel Hammer.

Vuoreilu

Vuorikiipeilymme ykköstykki Juho Knuuttila on ehtinyt kesän aikana kaikkialle Karakorumin ja Norjan välillä. Karakorumissa tikkilistalle tipahti ensinousu 6000 ja rapiat korkealle vuorelle, mutta päätavoite jäi tällä kertaa vielä haaveeksi liian lämpimien kelien puolesta.

Norjaan siirryttyään herra kiipeili pois vanhoja klassikoita ja siinä ohessa avasi Google Earthista bongaamansa erityisen upean linjan 848m korkealle Storskivan länsifeissille Moskenesoyn saarella. Misha Mishinin kanssa avattu ”Orneeggen” pitää sisällään vaikeutta Norski seiskan ja teknisen C1:n verran.

Juhon ja muun muassa Hilanderin Laurin mielenkiintoisia mietteitä voit käydä kuuntelemassa lisää Kiipeilijäpodcastissa, jonka löydät esimerkiksi Spotifystä.

 

Katso alta Karpojen spekulaatiovideo, jossa käydään läpi Suomikiipeilyn tapahtumia huomattavasti kattavammin!

Kiitokset ja ensikertaan!

– Karpot

Scroll to top